PANETTONE
32 produkter

Skapa Italiensk feststämning med det bästa från Italien - Pandoro, Pandolce & Panettone
Ingen fest utan Panettone I Italien spelar maten huvudrollen även under julen då släkten samlas hos den som har störst matsalsbord. Vad som serveras enligt tradition varierar mellan olika regioner men ett har de gemensamt. Kvällen avslutas med en panettone och ett glas söt spumante. Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. Den traditionella versionen med russin och kanderade apelsinskal är vanligast och fortfarande populärast. Från början är den en milanesisk specialitet som kom till i slutet av 1400-talet vid Ludovico Sforzas hov. Inför en viktig julaftonsmiddag misslyckades kockens lärling med en komplicerad efterrätt. I all hast försökte han rädda situationen genom att vispa ihop det som fanns. En bit sparad jäst, mjöl, ägg, russin, kanderad frukt och socker. Kakan presenterades som Tonis kaka, ”Pan di Toni”, blev uppskattad och döptes om till panettone. Två milanesiska bagare, Gioacchino Alemagna och Angelo Motta, började i början av 1900 att producera panettone som de sålde till hela landet. 1919 lanserade Motta sitt eget märke och gav kakan dess höga kupolform och lätta konsistens genom att låta den jäsa i över 20 timmar. De båda männen fortsatte att tävla sinsemellan för att utveckla sina bästa recept. Fler började producera och i slutet av världskriget fanns tillräckligt med panettone för att det skulle bli den ledande kakan till jul. Både Motta och Alemagna är kända märken idag. Men nu var det inte enbart i Milano och Lombardiet som det bakades Panettone.