Ge bort Italiensk Choklad när den är som bäst.
Kontinentalsystemet - som Napoleon införde 1806 - hindrade brittiska varor från att komma in i europeiska hamnar under fransk kontroll och drabbade kakaoförsörjningen. En chokladtillverkare i Turin med namnet Michele Prochet drygade ut chokladen genom att blanda den med hasselnötter från distriktet Langhe söder om Turin. Gianduia uppfanns i Turin av chokladproducenten Caffarel Gianduiotto 1852. Namnet Gianduja härstammar från en karneval och en marionette-karaktär som representerar det ursprungliga Piemonte, den regionen där hasselnötsocker är mycket vanliga och skördas sedan urminnes tider.
Gianduiotto ser ut som en uppochnervänd chokladbåt, något för båt-, och chokladälskaren med andra ord - Kakaosmöret ger chokladen en lämplig smältpunkt så att den tål rumstemperatur och ändå smälter i munnen. Kakaosmöret ger också chokladen en hård, brytbar konsistens samt god hållbarhet.