CIOCCOLATO
Choklad från Italien, älskas av människor över hela världen. Choklad i måttliga mängder anses också vara bra för hälsan vilket många, då och då, använder som skäl att ta en bit. Oavsett hälsoeffekten kan man åtminstone konstatera att choklad bringar njutning både att ätas men även att ge bort som gåva.
Chokladen kom till Europa från Sydamerika i början av 1500-talet och sedan dess har vi njutit av den i kakor, desserter och som godis. När det är dags för utflykt i skogen är vi många som vill packa ryggsäcken med en chokladbit.
Gianduja eller Gianduia är en söt chokladblandning som innehåller ca 30% hasselnötspasta, skapad i Turin under Napoléons regentskap (1796-1814).
Kakaosmör ger chokladen en lämplig smältpunkt så att den tål rumstemperatur och ändå smälter i munnen. Kakaosmöret ger också chokladen en hård, brytbar konsistens och en god hållbarhet. Kakaosmör är rikt på antioxidanter och fettsyror.
